Baksı’nın çocukları hayallerine yürüyor

Baksı’nın çocukları hayallerine yürüyor
Yayınlama: 25.05.2015
A+
A-

Sanatçı ve akademisyen Prof. Hüsamettin Koçan’ın Bayburt’un Bayraktar köyünde kurduğu Baksı Müzesi, 10’uncu yılını bir dizi etkinlikle kutluyor.

Baksı, hafta sonunda bu yılın ilk etkinliği olan Bayburt 3’üncü Öğrenci Sanat Şenliği’ne ev sahipliği yaptı.

Resim yarışması, çocuk sanat atölyeleri gibi çeşitli etkinliklerle Bayburt’taki ilk, ortaokul ve lise öğrencilerini 3 yıldır sanatla buluşturan şenlikte çocuklar, renklerle, boyalarla ve çeşitli materyallerle kendilerini ifade edip, hayallerini anlattılar. SOCAR ve Petkim’in sponsor olduğu şenlik haftasonu düzenlenen törenle sona erdi. Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Selçuk Coşkun’un da katıldığı törende, başarılı öğrenciler bursla ödüllendirildiler, sertifikalarını aldılar.

Baksı Müzesi’ndeki törende bir konuşma yapan Prof. Hüsamettin Koçan, müzenin Bayburt’a ve bölgeye adanmış, kar amacı gütmeyen bir proje olduğunu söyledi. “Bölgemiz göç veriyor, sosyal ve kültürel erozyon yaşıyor” diyen Koçan, müzenin var oluş amacını şöyle anlattı:

Baksı’nın çocukları hayallerine yürüyor

Baksı Müzesi, göçün öne geçebilmek için bir öneridir, çabadır, samimiyettir, iyi niyettir. Kültürel geleneklerimizin yok olmasına karşı bir direnç oluşturma meselesidir. Baksı Müzesi’nin taşıdığı bu samimi içerik tüm dünya tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor. Ve büyük bir takdirle karşılanıyor.  Bu nedenle bize Avrupa Konseyi, yılın müzesi ödülünü verdi. Benim tespitim şu, tüm dünya müzelerinin Baksı’ya büyük bir sempatisi var.  Bu sempati de bence bizim taşıdığımız samimiyetten ve içerikten geliyor.”

 Gelecek hayallerimiz olmalı

Çıktıkları yolda önemli sorumlulukları olduğunu belirten Prof. Koçan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim için gelenek çok önemli, geleneğimizi korumamız lazım ve geleneğimizden bir gelecek üretmemiz lazım. Gelenekle gelecek arasında bir bağlantı kurmak zorundayız.  Bizim gelecek hayallerimizin olması lazım. Bu konuda en büyük umudumuz çocuklar. Geleneklerini hatırlayacakları ve kendileri için gelecek tasarlayacakları bir moral içinde olsunlar istiyoruz. Onlarla bir gelecek tasarlamayı düşünüyoruz. Bu çocuk şenliği nedeniyle Türkiye ve dünya  15-20 yıl sonra bu bölgeden çıkmış sanatçılar, mimarlar, tasarımcılar görecek ve onlarla gurur duyacak.”

SOCAR ve Petkim’den geleceğin sanatçılarına destek

Şenliğin sponsoru SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu üyesi Kenan Yavuz temel felsefelerinin, kültür ve sanatı ticari kaygı gütmeden desteklemek olduğunu söyledi. Türkiye’de dev enerji projelerine imza atan SOCAR’ın, kültür ve sanata koşulsuz katkı sağlamak gibi bir misyon da üstlendiğini belirten Yavuz, şöyle konuştu:

“SOCAR olarak başarımızı, sadece ekonomiye kattığımız değerlerle değil, kültür, sanat ve spor alanlarındaki performansımızla da ölçüyoruz. Çünkü geleceğe bırakacağımız miraslarda izimiz olsun istiyoruz. Kültür ve sanat etkinlikleri, bu çabalarımızda hep ön planda. Memleketim Bayburt’ta, uluslararası sanat dünyasının hayranlıkla izlediği Baksı Müzesi gibi bir projeyi görmekten gurur duyuyorum. Bayburt’un, Baksı’nın çocuklarına destek olmak öncelikli görevimiz. Onlar usta ellerde yetişsinler ki, hayallerine ve Türkiye’nin geleceğine emin adımlarla yürüsünler. SOCAR ve Petkim olarak, sanata-sanatçıya destek sunarak ilerlemekten vazgeçmeyeceğiz.”

Baksı Akademi geliyor

Prof. Hüsamettin Koçan, üçüncü yılına giren çocuk şenliğinin uzun ömürlü olmasını planladıklarını bu nedenle gelecek yıl Baksı Akademi’nin hayata geçeceğini duyurdu. Baksı Akademi’nin, yarışma anlamında ilkokul ve ortaokulu içereceğini ama lise hatta üniversite düzeyinde dosyalar alıp yetenekli gençlere destek sağlanacağını vurgulayan Koçan, kadınlara dair çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Kadın istihdam merkezi

Koçan, ikinci önemli çalışmanın ise kadınlarla ilgili olduğunu anlattı. Koçan, şunları söyledi:

“Kadınlar üzerinden yeni bir iş hayatı ve istihdam yaratmak istiyoruz. Kültürümüzü koruyan kadınlarımızdır. Erkekler gurbete giderler, savaşırlar. Kadın burada bekler ve ona teslim edilmiş şeyi korur. Bu nedenle kültürün bekçisi kadınlar diye düşünüyoruz. Kadın istihdam merkezi ile yeni bir perspektif geliştirmek istiyoruz. Önümüzdeki yıl Kaleardı’nda bu projenin temellerini atacağız.”Baksı’nın çocukları hayallerine yürüyor

 

Prof. Koçan, 10’uncu yıl etkinlikleri kapsamında Bayburt’un 23-26 Temmuz’da Bayburt’a dünyaca ünlü müzecileri ağırlayacağını, hemen ardından Baksı olarak İstanbul’da müzecilikle ilgili bir başka toplantı düzenleneceğini ve konukların Bayburt’a geleceğini kaydetti. 10’uncu yıl etkinlikleri kapsamında Baksı Müzesi’nde yeni bir sergi hazırlığına başladıklarını da ifade etti.

2015 Yılının eğitim bursu kazanan öğrencileri belli oldu

Bayburt 3. Öğrenci Sanat Şenliği’nin final programında daha sonra Prof. Hüsamettin Koçan, Petkim Yönetim Kurulu Üyesi ve SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Prof. Mehmet Kavukçu, heykeltraş Seyhun Topuz, ressam Mürteza Fidan, modacı Özlem Süer ve öğretim üyesi Elvan Ekren’den oluşan jürinin, ‘Düşlerimdeki  Bayburt’ konulu resim yarışmasına katılanlar arasından seçtiği 30 başarılı öğrenciye sertifikaları verildi. 2 bine yakın öğrenci arasından seçilen 15 başarılı çocuk, Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın bir yıllık eğitim bursu ile ödüllendirildi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.