Bayburt’un Manevi Mimarları Anıldı

Bayburt’un Manevi Mimarları Anıldı
Yayınlama: 24.05.2014
A+
A-

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültür ve Ahlak Bilgisi (İDKAB)öğrencileri  “Bayburtun Manevi Mimarlarını (T)anıyoruz” adlı bir panel düzenleyerek şehrin manevi şahsiyetlerini anlattı.

Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında  Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonunda düzenlenen panele Bayburt Belediyesi Başkan Yardımcısı Nesimuttin Selçuk, Temel İslami Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. AhmetÖzkan, İDKAB Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Nevzat Aydın, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İDKAB 3. Sınıöğrencisi İbrahim Kellecinin Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelin açılış konuşmasını paneli koordine eden Bayburt Üniversitesi Temel İslami Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ahmet Özkan yaptı.

Bayburt’un yetiştirdiği manevi şahsiyetlerden beş tanesini tanıtmayı amaçladıklarını belirten Özkan konuşmasına Bayburta dair bilgiler aktararak başladıÖzkan,  Kökeni M.Ö. 3 binli yıllara uzanan kadim şehir Bayburt, tarihi boyunca çeşitli milletlerin egemenliği altında kalmış, bu husus zengin bir kültürün oluşmasına zemin hazırlamıştır.İlhanlılar döneminde Yakutiye ve Mahmudiye medreselerinin kurulması, ahilik teşkilatının ve Mevleviliğin yayılmasıyla bir ilim, kültür ve ticaret şehri haline gelmiştir. Şehrin bu özelliği Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de devam etmiş, Bayburt dışarıdan gelen birçok ilim adamına, sanatçıya ve mutasavvıfa kucak açmıştır. Bu günkü kültürümüzünşekillenmesinde bu şahsiyetlerin önemli rolleri vardır. Bugün Haziran 2013’te birincisi yapılan  “Bayburt’un Manevi Mimarlarını (T)anıyoruz” panelinin ikincisini gerçekleştiriyoruz. Programımız Eğitim Fakültesi İDKAB Bölümü Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında öğrencilerimiz tarafından hazırlandı. Emeği geçen tüöğrencilerimize ve panele teşrif eden siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum dedi.

Ardından moderatörlüğünü İDKAB 3. Sınıöğrencisi Emine Savaş’ın yaptığı panelde 4. Sınıöğrencisi Muhterem Uykun, 3. Sınıöğrencileri Esra Nergizka, Nurullah Görücü, Vildan Yılmaz ve Betül Bak, Bayburt’un 5 manevi dinamiğini anlattı.

İDKAB 4.sınıöğrencisi Muhterem Uykun 15. Yüzyılda yaşamış ve Bayburt Emirliği yapmış aynı zamanda Mevlevi olan, Mevleviliğin Bayburtta yayılmasına ve yerleşmesine vesile olmuş Ahi Emir Ahmet Zencanyi; İDKAB 3. Sınıöğrencisi Esra Nergizka Abdulkadir Geylaninin hemşehrisi günümüz Azerbaycan sınırlarında kalan Geylândan kalkıp irşad amacıyla Bayburta gelen bir derviş olan Zahid-i Geylânî’yi;  İDKAB 3. Sınıöğrencisi Nurullah Görücü Horasan kökenli Terzi Baba hazretlerinin halifesi mutasavvıf, şair, arif, gönül insanı, zamanının kutbu, Ahmediye, Mevlid, Kısas’ül Enbiya isimli eserlerin sahibi İrşadi Babayı;  İDKAB 3. Sınıöğrencisi Vildan Yılmaz, Osmanlının son dönemlerini ve Cumhuriyetin ilk yıllarını görmüş, yazdığı risalelerle Osmanlı-Rus savaşı hakkında bilgilendirmeler yapmış Küçük Hafız Efendiyi (gerçek ismi İsmail Hakkı Polattimur); İDKAB 3. Sınıöğrencisi Betül Bak, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi muallimi, fetva kâtibi,Şingah mahallesi imam-hatibi, ehl-i takva, Cumhuriyetin ilanı ile beraber kurulan Vatansever Gençlik Yurdu Cemiyetikurucularından ve heyet-i idare üyesi Abustalı Hoca Ahmed Hasbi (Ahmed Hasbi Aker) Efendiyi anlattı.

Program İDKAB 4. Sınıf öğrencisi Ahmet Mücteba Kuşçunun Ümit Çelebiye ait  Bayburt şiirinin okunmasıyla sona erdi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.