Bayburt’un Ortaçağ Tarihi kitaplaştı

Bayburt’un Ortaçağ Tarihi kitaplaştı
Yayınlama: 16.06.2016
A+
A-

Bayburt’un ortaçağ tarihi kitaplaştı. Bugüne kadar bir kaç eserde kısım kısım ele alınan Bayburt’un Ortaçağ tarihi bir kitapta toplandı.Bayburt Üniversitesi’nde görevli Tarihçi Okutman Dr. Mutlu Adak tarafından kaleme alınan ‘Ortaçağ’da Bayburt’ adlı kitap Bayburt tarihinde önemli bir eksikliği giderecek.

X. – XV. yüzyılları arasını kapsayan kitap Berikan Yayınları’ndan okuyucuyla buluştu. 334 sayfa olarak yayınlanan kitap, Dr. Mutlu Adak’ın uzun yıllar süren bir araştırmasının sonucunda ortaya çıktı. 

Türk kaynaklarının yanı sıra; Grek, Fars, Arap, Ermeni, Süryani, Gürcü kaynaklarından da yararlanılan kitapta, Bizans, Büyük Selçuklular, Saltuklular, Anadolu Selçukluları, Danişmendiler, İlhanlılar dönemlerindeki Bayburt hakkında bilgiler yer alıyor.

Bayburt tarihinde önemli bir yeri olan Akkoyunlu Hakimiyeti devrine de ışık tutan kitap, Kadı Burhaneddin Devleti, Timur’un Anadolu’daki Faaliyetleri, Karakoyunlular ve Osmanlılar dönemlerindeki Bayburt hakkında da önemli bilgiler veriyor.

Bayburt ve çevresindelki Türk varlığına ve Bayburt’ta hüküm süren Türk boylarına yer verilen kitapta ayrıca, Ortaçağ’da nüfus, tarım ve hayvancılık, ekonomi ve ticari hayata da ışık tutuyor.

Prof. Dr. Osman Turan’ın ‘Doğu Anadolu Beylikleri’ ve İsmet Miroğlu’nun “16.Yüzyılda Bayburt Sancağı’ adlı eslerinde kısmen işlenen Bayburt’un Ortaçağ tarihi ilk kez detaylı olarak bir kitapta toplandı.

Geçtiğimiz günlerde okuyucuyla buluşan kitabın tanıtım bülteninde şu ifadeler yer alıyor:

“Ülkemizde son yıllarda önemi giderek artan Tarihi Coğrafya alanında önemli bir katkı sunacak bu eser, alanda çalışma yapanlar için güzel bir çalışma örneğidir. 

Doktora tezi kapsamında hazırlanan bu eserde Bayburt’un X.- XV. Yüzyıllar arasındaki siyasi ve tarihi coğrafyası araştırılarak geçmişten, günümüze Bayburt’un coğrafyasının, stratejik konumunun; tarihi süreç içerisinde kent ekonomisine, tarihine, kültürel siyasi yaşamına etkisi aktarılmaktadır.”

-Halka tamamlandı-

Bayburt’un ilkçağını ‘Eskiçağda Çoruh Havzası’ adlı eseriyle Veli Ünsal, yeniçağını ‘16. Yüzyılda Bayburt Sancağı’ adlı eseriyle İsmet Miroğlu, yakınçağını ise ‘19. Yüzyılda Bayburt’ adlı eseri ile Doç. Dr. Yunus Özger yazmıştı. Dr. Mutlu Adak’ın tez çalışmasının bir bölümünden oluşan ‘Ortaçağda Bayburt’ adlı eser bu anlamda Bayburt tarihinde eksik kalan bir boşluğu da tamamlamış oldu

Haber: Bayburt Postası

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.