EDES Projelerinin Tanıtım Toplantıları Yapıldı

EDES Projelerinin Tanıtım Toplantıları Yapıldı
Yayınlama: 28.03.2014
A+
A-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Engelli Destek (EDES) Projesi kapsamında finanse edilen, Bayburt Valiliği koordinasyonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğünce uygulanmakta olan, Engelleri El Ele Aşalım ve Destek Odadan Destek Alıyorum Projelerinin tanıtım toplantıları Bayburt Öğretmenevinde gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına Vali Yardımcısı Sayın Abdulhamit KARACA, Milli Eğitim Müdür Vekili sayın Ednan ÇALIŞKAN, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü sayın Hayrettin PALA, İl Müftüsü sayın Kemalettin AKSOY, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı sayın Mesut OLGUN, Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü sayın Mete EMİR, valilik EDES birimi yetkilileri, şube müdürleri, okul ve kurum yöneticileri ile projede görevli öğretmenler katıldı.

Toplantıda Engelleri El Ele Aşalım Projesi hakkında proje koordinatörü Abdulcelil KAHVECİ, Destek Odadan Destek Alıyorum Projesi hakkında ise proje koordinatörü Atilla KUYRUK bilgi verdiler.

Abdulcelil KAHVECİ Engelleri El Ele Aşalım Projesiyle toplumun engellilik konusunda bilinç düzeylerini ve duyarlılıklarını artırmayı, engelliliğin nedenleri, önlenmesi, engelli bireylerin sosyal hayata entegre olması, engelli bireylerin eğitimi konusunda ailelerin bilinçlendirilmelerini sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Proje Faaliyetleri:

1- Bağlama Kursları: Proje kapsamında 10 zihinsel engelli ve 15 engelsiz olmak üzere toplam 25 öğrenciye 8 ay süresince bağlama kursları düzenlenmektedir. Eğitimler sonunda oluşturulan koronun sunumuyla geniş katılımlı bir müzik dinletisi düzenlenecektir. Engelli bireylerle engelli olmayan bireylere birlikte sanat eğitimi verilerek engelli öğrencilerin hem sosyal hayata entegrasyonu sağlanacak hem de faaliyetlerde aktif olarak görev alacakları için kendilerini değerli hissetmelerine katkı sunulacaktır. Eğitimci olarak Erdoğan ŞAHİNOĞLU’nun görev yaptığı bağlama kursları Bayburt Özel Eğitim Merkezinde 25 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmektedir.

2-Bilgilendirme, Bilinçlendirme Konferans Faaliyetleri: Proje kapsamında gerçekleştirilecek bilgilendirme/bilinçlendirme faaliyetleriyle toplumun engellilik konusunda bilinç düzeyleri ve duyarlılıkları arttırılacak ayrıca engelliliğin nedenleri ve önlenmesi konusunda farkındalık oluşturulması, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması sağlanacaktır.

Türkiye genelinde belli bir başarı yakalamış kişiler ile alanında uzman kişiler tarafından, engelli bireylerin ailelerinin de katıldığı geniş katılımlı organizasyonlarla engelli bireylerin başarı öyküleri, engelliliğin nedenleri ve önlenmesi konusunda bilinçlendirme ve farkındalık konferansları düzenlenecektir. 

3-Aile Danışmanlık Hizmetleri:

Proje kapsamında görevlendirilen rehber öğretmenler Hüseyin SAKA, Arif ALTUN ve Mehriban AKGÜN önderliğinde kurulan aile danışmanı ekibimiz tarafından engelli bireylerin ailelerine ev ziyaretleri düzenlenmektedir. Ziyaretler belirlenen program dahilinde randevu sistemiyle yapılmaktadır. Bu ziyaretlerde ebeveynlere özellikle engelli bireylerin eğitimi konusunda ailelerin rolü, engelli hakları ile ilgili bilinçlendirme/bilgilendirme faaliyetleri yapılmaktadır.

Proje kapsamında 40 ev ziyareti planlanmıştır.

Ev ziyaretlerinde ebeveynlere engelli bireylerin eğitimi konusunda projede görevli eğitimciler tarafından hazırlanan ve 16 sahifeden oluşan bilgilendirici kitapçıklar da verilmektedir.

4-Resim/Afiş Yarışması: Proje kapsamında il genelinde ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında engelli konulu resim ve afiş yarışması düzenlenecektir. Yarışmaya katılan eserler İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce resim/görsel sanatlar öğretmenlerinden oluşturulacak değerlendirme komisyonunca değerlendirilecektir. Afiş tasarım yarışmasında 1. olan eser görünürlük kurallarına uygun olarak çoğaltılarak insanların yoğun olarak bulundukları yerlere asılacak.

Resim, afiş tasarım yarışmasına katılan eserlerden oluşan geniş katılımlı, ikramlı bir sergi tertip edilecektir. Yarışmada dereceye giren öğrenciler Engelliler Haftasında düzenlenecek programda ödüllendirilecektir.

5- Proje Yarışması:  Ortaokul ve lise öğrencileri arasında engellilerin günlük yaşamlarını kolaylaştıracak Projenle Bir Engeli de Sen Kaldır proje yarışması düzenlenmektedir. Öğrencilerin hazırlayacakları projelerin malzemeleri proje bütçesinden ücretsiz olarak karşılanacaktır. Yarışmaya katılan projeler İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce Teknoloji Tasarım, Fizik ve Fen teknoloji öğretmenlerinden oluşturulacak değerlendirme komisyonunca değerlendirilecektir. Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler, Engelliler Haftasında düzenlenecek programda ödüllendirilecektir.

Projeler oluşturulan jüri tarafından değerlendirilecektir. 10-16 Mayıs 2014 Engelliler Haftasında projeler öğrenciler tarafından sergilenecektir. Dereceye giren projeler ödüllendirilecek ayrıca tüm öğrencilere katılım belgesi verilecektir.

Projeler bir öğrenci tarafından hazırlanabileceği gibi en fazla iki öğrencinden oluşan proje grupları tarafından da hazırlanabilir.

6- Öykü Yarışması: Proje kapsamında Lise öğrencileri arasında Engelsiz Yaşam konulu öykü yarışması düzenlenmektedir.

Yarışmaya katılan öyküler İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce Türk Dili Edebiyatı öğretmenlerinden oluşacak komisyonca değerlendirilecektir. Yarışma sonunda öyküler bir araya getirilerek kitaplaştırılacaktır.

Ayrıca İlimizde görev yapan öğretmenlerin kendi sınıflarında eğitim verdikleri kaynaştırma öğrencilerine yönelik başarı öyküleri bir araya getirilip engellilerle ilgili kurum ve derneklere ücretsiz verilecektir.

7-      Başarı Hikayeleri

Engelleri El Ele Aşalım Projesi kapsamında ilimizde görev yapan öğretmenlerimizin eğitim verdikleri engelli öğrencilerle ilgili tecrübelerine yönelik başarı öykülerinden oluşan bir kitap hazırlanacaktır.

Destek Odadan Destek Alıyorum projesi hakkında proje koordinatörü Atilla KUYRUK ise proje faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi.

Projenin amacı Kaynaştırma Öğrencileri için eğitim verilerek, psiko sosyal destek sağlanması, işaret dilinin öğrenilmesidir.

Faaliyetler:

1-Destek Eğitim Faaliyetleri:

Destek eğitim odasında eğitim alacak öğrencilere ilişkin bilgiler Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve okullarla işbirliği yapılarak imkânları uygun olan 6 lisede 40 öğrenci olarak belirlenmiştir.

İmam Hatip Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi 3 grup halinde 8 öğrenciye; 3 Türkçe, 3 Matematik olmak üzere 4 öğretmen toplam  18 saat haftalık eğitim verecektir.

Aydıntepe ÇPL 2 grup halinde, 5 öğrenciye; 3 Türkçe, 3 Matematik olmak üzere 2 öğretmenin görev alacağı toplam  12 saat haftalık eğitim verilecektir.

Endüstri Meslek Lisesi 4 grup halinde 13 öğrenciye; 3 Türkçe, 3 Matematik olmak üzere 4 öğretmenin görev alacağı toplam 24 saat haftalık eğitim verilecektir.

Sebahattin Bozo Lisesi 6 öğrenci 3 grup halinde 3 Türkçe, 3 Matematik olmak üzere 2 öğretmen toplam  18 saat haftalık eğitim verecektir.

Kız Meslek Lisesi 8 öğrenci 3 grup halinde 3 Türkçe, 3 Matematik olmak üzere 3 öğretmen toplam 18 saat haftalık eğitim verecektir.

İŞARET DİLİ EĞİTİMİ: İşitme engelli kişiler en çok iletişim kurduğu çevresi ve kamu kurumlarından işitme engelli vatandaşlara bir tercüman gibi yardımcı olacak gönüllü kişilerden oluşan yaklaşık 45 kişilik gruba (15 işitme engelli, 15 yakını 15 kamu personeli) uzman kişilerce İşaret dili eğitimi verilecektir

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.