Terörle mücadelede yeni dönem başlıyor

Terörle mücadelede yeni dönem başlıyor
Yayınlama: 08.06.2016
A+
A-

Yeni bir tasarıyla askeri personelin yargılama usulü değişiyor. Tasarı yasalaşırsa terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, mülki idare amirleri, kolluk kuvvetleri ve kamu görevlileri hakkında yapılacak soruşturmalar izne tabi olacak. Soruşturmalarda; Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için Başbakanın, diğer personel için Milli Savunma Bakanının, Jandarma Genel Komutanı ile Sahil Güvenlik Komutanı ile bu komutanlıklardaki diğer personel hakkında İçişleri Bakanının izni gerekecek.

İçişleri Bakanlığı, merkez teşkilatlarında çalışanlar ve valiler için İçişleri Bakanı; kaymakamlar bölge veya ilde görevli olanlar için vali; ilçede görevli olanlar için de kaymakamın izni gerekecek.
Bu personelle ilgili olarak soruşturma izni çıkana kadar herhangi bir yakalama, gözaltı ya da tutuklama tedbirine başvurulamayacak.

Düzenlemeye gerekçe olarak tasarıda şu ifadelere yer verildi:
“Üstün bir anlayışla terörle mücadele görevini yürüten tüm kamu görevlilerinin tereddüt içinde kalmaksızın etkin bir şekilde bu görevlerini yerine getirebilmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu kapsamda terörle mücadele eden kamu görevlilerinin haksız iddialarla yıpranmasını önlemek maksadıyla hukuk devleti ilkesi çerçevesinde bazı düzenlemeler yapılmaktadır.”

Tasarı yasalaşırsa Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadelede bir bütün olarak kullanılabilecek. Tasarının gerekçesinde düzenleme şöyle anlatılıyor:
“Tasarı ile genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde, Bakanlar Kurulu tarafından terörle mücadele faaliyetlerinde genel kolluk kuvvetlerine destek sağlanması maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir bütün olarak görevlendirilebilmesi imkanı tanınmaktadır.”

Tasarıyla, rütbe bekleme süresi toplamı olan 28 yılını doldurmuş olan albayların görev süreleri YAŞ kararıyla, yaş haddi olan 60 yaşına kadar uzatılabilecek.

Tasarıyla yurt dışında görevlendirilecek subay ve astsubaylara itibari rütbe uygulaması da getiriliyor. Tasarıda düzenleme “yurt dışı sürekli veya geçici görevlere atanan ya da görevlendirilen subay ve astsubaylara ihtiyaç duyulan durumlarda Türk Silahlı Kuvvetlerini daha etkin bir rütbe ile temsil etmesine imkan sağlamak maksadıyla halihazırda NATO üyesi bir çok ülkede mevcut olan itibari rütbe uygulaması ihdas edilmekte ve bu kavram kullanılmaktadır” şeklinde ifade ediliyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.