Bilinçli nesillerle güvenli yarınlara

Bilinçli nesillerle güvenli yarınlara
Yayınlama: 29.12.2015
A+
A-

Hedef Sensin Farkında Mısın?

Toplum Sağlığı Merkezinde bulunan Sağlık Müdürlüğü SODES Projesi Koordinatörlüğünce 2010 yılından beri yürüten projeler Kurumumuz 2015 yılı içerisinde Kalkınma Bakanlığı SODES birimince kabul gören HEDEF SENSİN FARKINDA MISIN? Projesi olan madde kullanımı ve bağımlılık ile mücadele için İl Sodes Proje Koordinatörü S.Zeki KARABULUT yönetiminde, eğitici Mutlu ADAK ve Halk Sağlığı Psikoloğu Gizem KUŞDEMİR konu hakkında gençlere yönelik karşılıklı soru cevap şeklinde çalışmalar hakkında bilgilendirildi ve anket düzenlendi.

Bayburt’ta sosyal ve kültürel etkinliklerin odak noktası haline gelen  Gençlik Spor Müdürlüğünün Gençlik Merkezi  Müdürleri Diler ATAYETER ve Savaş EREL başta olmak üzere salonlarını hizmete açarak sağlıklı bir gelecek için gençlerimize ve  sağlığa verdikleri önem adına katkı sağladılar.

Bilinçli nesillerle güvenli yarınlaraProgram Sodes Proje Birim Sorumlusu Arif ERKUL ve Mali İşler Sorumlusu Recai DAĞ’ında katılımlarıyla, Eğitici Mutlu ADAK’ın Madde bağımlılığı hakkındaki açılış konuşmasıyla beraber Psikolog Gizem KUŞDEMİR’in salonu gençlerle bire bir karşılıklı konuşup, soru cevap şeklinde düzenleyerek sunum yaptı. Madde bağımlılığı ve sigaranın insan üzerindeki gelişim devreleri konusunda bilgi vererek, ileri safhada sağlık açısından yaşanan olumsuz etkilerini anlattı. Gençlere sigara içicisi olan, içici olmayan, ilk defa deneyen, denemekteki faktörler neler, ne gibi hisler yaşadığı, sağlığını ne şekilde etkilediği konusunda fikir alışverişi yapılarak çözüm yolları arandı.

Psikolog Gizem KUŞDEMİR’in konunun daha detaylarına girerek bağımlılığın ve sigara alışkanlığının ilk önce özentiden başladığı, ailede olan içici kişilerin etkisi, arkadaş çevresi, iş çevresi ve bulunduğu ortam üzerinde etkisini anlatarak ayrıca sigaranın insan sağlığına verdiği zararlardan bahsederek, zamanla bunun ileri safhasında daha başka bağımlılık yapan maddelere yönelmektedirler. Sigara içen kişilerde vücut direncinin düştüğü, sağlıklı beslenemediği, solunum yetmezliği başta olmak üzere, kalp, karaciğer ve kan dolaşımının yetersizliği gibi hastalıklardan başlayarak birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Günümüzde yaygınlaşan ölümcül hastalıkların  başında başta kanser olmak üzere sonu acı ve ıstıraplarla dolu ölümlere yol açmakta olduğu çevremizde görmekteyiz. Yapılan söyleşilerden de anlaşılacağı gibi sigara içmeyen ve içenlerin arasında daha da pikolojik farklılıklar oluşturulmaktadır, çünkü sagara tiryakisi olan kişiler bunun bağımlısı olduklarından aile ve çevreden olduğu gibi toplumsal yaşamda da çeşitli etkenlerden yararlanamamaktadır.

Psikoloğ Gizem KUŞDEMİR bağımlılığın ayrıca sosyal etkenlerinde içerinde önemli bir faktör olduğu, bunlardan bazılarının bulunduğu toplumda sadece keyifçi olduğu ekonomik her hangi sıkıntıdan değil sosyal toplum gereği olduğunu düşünerek, oysa bir çok insanın bunun pençesine maddi imkansızlık, sosyal çevrenin olumsuzluğundan, kırsal kesimin yaşam şartlarından, eğitim ve kültür seviyesinin toplumda yeteri kadar bilinçlendirilmemesinden kaynakladığı düşünülmektedir. Onun için bugünkü toplantılar gençlerinizin daha fazla kötü alışkanlıklara meydan vermeden böyle sosyal etkinliklerin yapıldığı bu güzel mekanlarda Sağlık Müdürlüğünün de sodes projesi aracılığıyla gençlere madde ve sigara bağımlılığı konusunda yol yakınken uyarılması ve toplum bilincinin aşılanması, gençlerinin daha duyarlı bir birey olarak sağlıklı yetişmesini sağlanmak olup; Sağlık birimlerinin bu konuda danışmalık hizmetleri ve bağımlılık mücadele konusunda çalışmalar yapmaktadır.

Haber: Nahit İMAÇ

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.