Bir ‘Osman Okutmuş’ geçti bu şehirden…

Yayınlama: 28.08.2021
A+
A-
BAYDER Yönetim Kurulu Başkanı, MESAM, İLESAM, Tarihi Çarşılar Federasyonu

Kalemiyle, çalışmalarıyla şehrini, değerlerini günümüze aktaran bir Bayburt beyi… 1952 yılında kurduğu bölgenin ilk matbaası ile kent hafızasının oluşmasında öncü bir isim. Bayburt Postası Gazetesi’nin ve Bayburt Gazeteciler Cemiyeti’nin de kurucusu, kanaat önderi ve dahası… bir şehir için iyi bir isim, bir isim için iyi bir şehir kısacası… Osman Okutmuş.

2015 yılı olsa gerek… araştırmacı gazeteci Veysel Gider, şahsıma merhum Osman Okutmuş ile ilgili anlatılarda bulunuyordu: “Bayburt Postası Gazetesi’nde bölüm bölüm yayınlanan ‘Kop Dağlarında Altı Ay’, ‘Bayburtlu Celali’ ve ‘Bir Bayburt Masalı’ gibi Osman Okutmuş’a ait yazıların kitaplaşmasına yönelik talepte bulunduğunu… Okutmuş’tan da ‘Bu yazılarım benden sonra torunlarım tarafından kitaplaştırılacaktır’ cevabını aldığını…”

Bu konuşmalardan altı yıl kadar geçmişti ki kurban bayramıydı. BAYDER’ de bayramlaşma gününde masanın üzerinde Osman Okutmuş’a ait henüz yayınlanmış Bayburtlu Celali kitabını gören Veysel Gider, oldukça duygulanmış ve bu hatıratını hayretle tekrar dile getirmişti.

Bu durumu evvelinden dinleyen biri olarak 1992 yılında vefat eden Osman Okutmuş’un seksen dokuz-doksanlı yıllardaki bu cümlesinin 2021 yılında gerçekleşmiş olmasına şahit olmam tarif edilemez bir duygu… şüphesiz hissiyatının, inancının, ülküsüne olan samimiyetinin semeresi, diktiği fidelerin meyvelenmesidir bu durum.

Kültürel zenginliğimiz bakımından önemli bir kazanım olan bu kitap, üçüncü kuşaktan dedelerinin izinde yürüyen, aynı zamanda dedesinin kurucusu olduğu Bayburt Gazeteciler Cemiyeti’nin de mevcut başkanlığını yürüten kadim dost Murat Okutmuş tarafından aylar süren titiz bir çalışmayla hazırlandı abisi Kürşat Okutmuş’la birlikte.

Bildiğim kadarıyla Bayburtlu Celali üzerine yaklaşık altmış yıldır hiçbir kitap yayınlanmadı. Celali gibi büyük bir değerin geleceğe aktarılmasına kaynak teşkil edecek bu eser için ‘dede’den toruna kalan hizmet’in ifasında hep var olun Kürşat Okutmuş… Murat Okutmuş. Darısı diğerlerine… ‘Kop Dağlarında Altı Ay’ a… ‘Bir Bayburt Masalı’ na…

‘Akıl Fikir Yayınları’ yayınevi tarafından yayınlanan ‘Celalî Baba’nın Bayburt’taki Mahalli Anlatımı’ kitabının takdim bölümünde yer alan ‘ve bu satırların yazarı vardı ifadesine duygulanarak başlıyoruz kitaba. Celali’nin yaşantısından kesitler ve şiirleriyle devam ediyoruz. Kitabı, kaynak kişilerin Celali’yle ilgili düşünceleriyle de bitiriyoruz. Oldukça kaynak niteliğinde öz bir çalışma. Mutlaka okunması gerekli bu değerli kitabı internet kitapçılarından temin etmek pek mümkün.

Burada daha çok kitabın sahibine değinmek istiyorum.

osman okutmus 1 – Bayburt PortalıÇünkü hak ettiği yerde olmadığını biliyorum. Ki bu insan, döneminde elde ettiği gazete gelirlerini dahi Bayburt’a hizmet getirebilecek ilgili yerlere ve makamlara harcayan bir değer. Milli günlerde özel yayınlarıyla halkı gururlandıran ve onurlandıran bir değer. Kop Şehitler Abidesi’nin yapılmasına öncülük eden bir değer. Kıbrıs Harekatı’ndan sonra Girne Kalesi’nde dalgalanan Türk Bayrağı’nı dostu olan dönemin Korgenerali Bedrettin Demirel vasıtasıyla Bayburt’a getirterek Kop Şehitler Anıtı’nda dalgalandıran ve bu gururu şehre bölgeye yaşatan bir değer. Hatta 1968-69 yıllarında belge dahilinde Genç Osman’ın Bayburtlu olduğunu ilk dile getiren bir değer. Osman Okutmuş…

‘Gözlerim buğulandı daha yazamıyorum’ ifadesiyle de yazılarını nihayete erdiren bir değer.

Böylesi bir değer için bizlerin de gözleri buğulanmıyor değil… değinmeden geçemeyeceğim.

‘Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2016 yada 2017 yılında ildeki yaklaşık 15 okul ismi için şahsımdan da isim talep edilmişti. Bu talep doğrultusunda Bayburt’un hem cumhuriyet öncesi hem cumhuriyet dönemi muallimi olan ve milli eğitime bağlı ilimizdeki ilk üç okulun da kurucu müdürlüğünü yapan Ahmet Hasbi Aker, Bayburt kültürünün çok önemli mihenk taşlarından Mehmet Turan ve yukarıda mevzu bahis Osman Okutmuş isimlerinin okullara verilmesinin isabet buyuracağını bildirmiştim. İlimizle pek ilgisi olmayanların bu okullara isim olarak verileceğini hiç düşünmemiştim. Keşke bu isimleri verirken üç güzel adam sıfatını kullansaydım diye de çok içerleniyorum…’

Değerlerimizin ‘değerlerinin’ bilinmemesine bizlerin de gözleri buğulanıyor artık. Üstadın dediği gibi ‘daha yazamıyorum.’ “Burada isimleri geçenlere minnet ve şükranlarımı arzederken, aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet, yaşayanlara mutluluklar dilerim.” satırlarının yazarına (Osman Okutmuş’a) ve rahmet dilediklerine biz de Allah’tan rahmet diliyoruz buğulu gözlerimizle…

Ruhunuz şad olsun.

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum
  1. yüksel GİDER dedi ki:

    Rahmetli Osman Okutmuş’u güzel bir şekilde anlatmışsınız. Bayburt Postası Gazetesinde bayburtla ilgili güzel bir arşivi vardır.Rahmetlinin arşivi değerlendirilip, bayburt’a nice güzel eserler kazandırılabilir torunları..Allah’ım Rahmet Eylesin.Mekanı Cennet Olsun.

  2. hacı murat yurtseven dedi ki:

    ne acıdırki,2o21 yılında bayburt zahit ef, mah bulunan sultan fahriye türbesi yıkılmış, 2022 yılında ise şehit osman ve kız kardeşi ve ahmedi zencani türbeleri yıkılmıştır, dolayısıyla sn valimiz belediye başkanımız diğer yetkililer tarafından kamera sistemi yapılmalıdırki, tarihimize ve ülvi şahsiyetlerimize sahip çıkalım. önemine binaen: bu acı olay define işi değil, idolişikdir.!!??

  3. Ali filiz dedi ki:

    Nefes kesen bir yazı kaleminize sağlık

  4. hamiyet yücesoy-dısburg dedi ki:

    bayburt için ebedi eser bırakanlar,türbe anıtlar.vb.rahmetli osman okutmuşun eserleri mevcuttur,ruhu şad olsun.son yıllarda
    aynı minvalda çalışanlar,gelecek nesillere,eserler bırakacaklardır,tıpkı.hz.abdülvehhab gazi-hz.ali.r.a.oğlu,hz.muhammet hanefi gibi.!!,müjde:Bayburt tarihi yeniden aralanıyor,herkese müjdeler olsun.yapılan çalışmalar,bibliyoğrafya,kayıtlıdır,
    kalın sağlıcakla(araştırmanın yaşı ve sınırı yoktur.!!!

  5. Efrail Daştan dedi ki:

    Yazınızda belirttiğiniz Osman Okutmuş ‘un yaptıklarından gurur duydum. Tanımakta çok geç kalmışım belkide kendi ayıbım. Kalemin dert görmesin kardeşim.