10 Kasımlarda Mustafa Kemal’i Anlamak

Yayınlama: 12.11.2014
A+
A-

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün sonsuzluğa intikalinin 76.yıldönümündeyiz. Bence biz Türk Milleti olarak, 10 Kasım’ı bir yas günü olarak değil de onu daha iyi tanımak ve anlamak; bize emanetini ve emanetine ne kadar sahip çıktığımızın bir değerlendirme, muhasebe günü olarak görmeliyiz. Onu tanıdıkça üstün kişiliğini de keşfedeceğiz.

Ulu önderimizin lider şahsiyeti üzerinde konuşarak onu biraz daha yakından tanıtmaya çalışacağım.

Atatürk son yüzyıla damgasını vuran, bir Türk lideridir. Birçok bilim adamına göre, liderlerin 7 temel özelliği vardır.

*Liderlerin ilk özelliği “özgüven duygusu”na sahip olmalarıdır. Mustafa KEMAL özgüvene sahip güçlü bir insandı. Bu özelliği Samsun’a çıkışından itibaren Kurtuluş savaşının tümünde gözlemleyebiliriz.

*Liderlerin ikinci temel özelliği belli bir amacının olmasıdır. Mustafa Kemal daha 24 yaşında genç bir subayken arkadaşlarına şunu ifade ederek bu özelliğini göstermektedir: “Dava yıkılmak üzere bulunan bir imparatorluktan, öncelikle bir Türk Devleti çıkarmaktır.” 1905’te peşine düştüğü bu davayı 1923’te 42 yaşındayken başarıyor.

* Liderlerin üçüncü temel özelliği bilgi birikimine ve bu bilgi birikimine kullanabilme yeteneğine sahip olmalarıdır. Atamız cephede bile kitap okumuş bilgi birikimini geliştirmiş ve uygulamasını da devletini kurarken yapmıştır.

* Dördüncü temel özellik her zaman ümit var olup gelecek için doğru analizlerde bulunup kararlı olmaktır.

Bu özelliğini de şu anısıyla anlatmak istiyorum. 1916 yılında Mustafa KEMAL Yıldırım Orduları Grup Komutanlığına getiriliyor. Ordunun önceki komutanı Limon Van Sanders devir teslim töreninde Mustafa Kemal’e ve oradakilere şunu ifade ediyor. “Yenildik… Bizim için her şey bitmiştir. Ancak bundan sonrası tarihin ve talihin emrindedir.” Mustafa KEMAL ise şu cevabı veriyor: “Harp müttefiklerimiz için bitmiş olabilir. Ama bizi alakadar eden harp, kendi istikbalimizin gerektirdiği savaş ancak şimdi başlıyor.” Bu sözler onun kararlılığını, yürekliliğini, inancını göstermektedir.

* Liderlerin beşinci temel özelliği “Dostluk ve vefa duygularının güçlü” olmasıdır. Atatürk’ün bu özelliğini de omuz omuza savaşıp daha sonra kendisine muhalif olan arkadaşlarına olan vefasında görüyoruz.

*Liderlerin altıncı temel özelliği, Fedakârlık ve feragattir. Liderin kendisi yerine halkını düşünmesi ve gece gündüz milletin menfaati için çalışmasıdır.

Mustafa Kemal’in Milletimiz için özveri ve fedakârlığını şu örnek güzelce göstermektedir.

Bir röportajda İngiliz gazeteci olan Someyer, Mustafa Kemal’e “42 Yaşına kadar niçin evlenecek bir vakit bulamadınız.” diye sorar. Mustafa KEMAL; “Ben yanan bir ülkede bir subaydım her tarafımdaki yangını söndürmeye koştum ……” demiştir.

*Liderlerin yedinci temel özelliği Bilinçli bir sabırlarının olmasıdır. Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’ndaki bütün olumsuzluklara, çaresizliklere ve ümitsiz insanlarla çevrili olmasına rağmen bilinçli bir sabırla parçalanan yanan bir devletten güçlü bir milli devlet çıkarmasını bilmiştir.

Mustafa Kemal’in kişiliği hakkında bir olayı daha belirterek sözlerime son vermek istiyorum;

Yıl 1922 Mecliste kara bulutlar esiyor. Mustafa KEMAL ise şunları söylüyor.

Bazı arkadaşların fakru zaruret içinde bu büyük davanın başarılamayacağını zannederek memleketlerine dönmek arzusunda olduklarını duydum. Arkadaşlar! Ben sizleri bu Milli davaya silah zoruyla davet etmedim, görüyorsunuz ki sizi burada tutmak için silahımda yoktur. Dilediğiniz gibi memleketlerinize dönebilirsiniz. Fakat şunu biliniz ki, bütün arkadaşlarım, ben bu Meclis- i Ali’de tek başıma kalsam da mücadeleye ahdettim. Düşman adım adım işgal ederek Ankara’ya gelecek olursa ben bir elime silahımı bir elime de Türk barağını alıp Elmadağ’ına çıkacağım. Burada tek başıma son kurşunuma kadar düşmanla çarpışacağım sonra da bu mukaddes bayrağı göğsüme sarıp şehit olacağım. Bu bayrak kanımı sindire sindire emerken, ben de milletim uğruna hayata veda edeceğim. Huzurunuzda buna and içiyorum.

 

Bu sözleri söyleyen yedi liderlik özelliğini ve fazlasını da bünyesinde taşıyan 57 yıllık hayatını milleti için harcayan Bize, Bağımsız ve Onurlu bir Devlet bırakan Mustafa KEMAL ATATÜRK’TÜR.

Onu daha iyi tanıyacağımız ve anlayacağımız 10 Kasımları dileyerek Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve şükranla anıyor, saygıyla selamlıyorum.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.