Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşması 28. Marble İzmir Fuarı, 5. Uluslararası Değişik Tasarım Yarışması’yla taşa sanat katan yetenekleri bir araya getiriyor.
Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşması 28. Marble İzmir Fuarı, 5. Uluslararası Değişik Tasarım Yarışması’yla taşa sanat katan yetenekleri bir araya getiriyor. Yarışmaya, 15 ülkeden genç tasarımcı adayları doğal taş kullanarak oluşturdukları toplam bin 72 özgün projeyle katıldı. Tasarımcıların, jüri değerlendirmesi sonucu finale kalan 28 projesi, sektörün yenilikçi firmaları tarafından hayata geçirilecek ve ödül kazananlar 28. Marble İzmir’de belli olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen dünyanın en büyük doğal taş ve mermer fuarı Marble İzmir Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 26 – 29 Nisan 2023 tarihleri arasında 28. kez kapılarını ziyaretçilerine açmaya hazırlanıyor. Fuar kapsamında düzenlenen 5. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması da doğal taş ihracatının tasarım ve mimariyle desteklenerek katma değeri yüksek ürünlerle yapılmasıyla artmasını, Türk doğal taşının pazarda yenilikçi yüzünün ortaya konulmasını amaçlıyor. Yarışmacılar, projelerinde, mevcut doğal taş ya da doğal taş artıklarından üretilecek dekoratif ev eşyaları tasarladı.
Bin 72 proje başvurdu
Yarışmaya, Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Polonya, İran, Azerbaycan, Endonezya gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu toplam 15 ülkeden, 58 üniversiteden genç tasarımcılar bin 72 proje ile başvurdu. Akademisyenlerden tasarımcılara ve sektör profesyonellerine kadar birçok önemli ismin jüride yer aldığı yarışmada, finale kalan 28 proje belirlendi. Aydınlatma ürünlerinden masaya, özel oyunlardan mutfak eşyalarına ve aksesuarlara kadar farklı tasarımların olduğu eserler, jüri tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Fuarizmir’de gerçekleşen tasarımcı – firma buluşmasında ise genç yetenekler, sektörün önde gelen üretici firmalarına tasarım sunumlarını gerçekleştirdi. Firmaların değerlendirmesi sonucu, finale kalan 28 tasarımın da üretiminin yapılması kararlaştırıldı.
Tasarımcı ve firma eşleşmeleri ise Resul Ekrem Zengin ve Taha Yiğit Bekiroğlu – Alimoğlu Mermer, Taner Vural – Goldmer, Zeynep Kevser Topçu – Ludi, Beyza Şenatile – Laodikya, Marta Sowinska ve Monika Zaczkiewicz iki projeleriyle Batı Ege ve Sirmersan, Muhammet Taha Yılmaz – Çizgi, İnşirah Esra Ergün iki projesiyle Başaranlar ve İzko, Şevval Şahin – Şenler, Samet Karaca – Gürmas, Hasan Basri Saltık – Kar Maden, Emine Kutlu – Megamer, Tuhan Aksoy – İzko, Erdener Atasayar – Alimoğlu Afyon, Elif Karaca – Kar Maden, Martyna Zak – Ebla, Magdelena Pelka – Şenler, Nihal Soykan iki projesiyle Megamer ve Alimoğlu İzmir, Menekşe Ban – Gürmas, Kübra Taşkın – Çizgi, İlayda Yüksel Kırış – Ege Antik, Elif Karaca – Başaranlar, Hadiye Özdemir – Eminoğlu, İlsu Uslu – Ludi, İnci Acar ve Orçun Mert Çarlık – Granitaş, Abdullah Karadeniz – Laodikya şeklinde gerçekleşti.
Üretimi gerçekleştirilecek projeler, 26 – 29 Nisan 2023 tarihleri arasında 28. Marble İzmir Fuarı’nda sergilenecek. Üretilen ürünler arasından seçilecek en iyi projeler ödüllendirilecek. Toplam ödül miktarının 220 bin TL olduğu yarışmada; ilk üç projenin ödüllendirilmesinin yanı sıra Ege İhracatçılar Birliği Özel Ödülü, firma özel ödülleri, tasarımların tescili ödülü, tasarımların üretimi ödülü gibi çeşitli ödüller de verilecek. Yarışmaya en çok öğrencinin başvuru yaptığı üniversiteye de 3D yazıcı hediye edilecek.
Akademisyen, tasarımcı ve sektör temsilcileri jüride
Yarışmanın jürisinde ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. A. Can Özcan, Endüstriyel Tasarımcı Adnan Serbest, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayşem G. Başar, Endüstriyel Tasarımcı Ece Yalım, İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü Dünya Tasarım Örgütü Türkiye İrtibatı İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Elif Kocabıyık, İç Mimar Esra Kazmirci, Üst Düzey Danışman Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Endüstriyel Tasarımcı Fulden Dehneli, Tasarımcı Gökhan Karakuş, Tasarımcı Hakan Helvacıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Koray Gelmez, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Lütfi Hidayetoğlu, Endüstriyel Tasarımcı Meltem Parlak, Varşova Güzel Sanatlar Akademisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Michal Stefanowski, Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Önder Küçükerman, Çizgi Mermer Kurucusu Remzi Boncuk, Ege Antik Mermer Kurucusu S. Sabri Bora, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Güneş ve Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tolga Benli yer alıyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı