Bayburt Portalı – Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği’nin haftalık geleneksel Kültür Sohbetleri programında ‘Meyve Ağacı Aşılama Teknikleri’ konusu anlatıldı.
Bayburt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sekreteri, aynı zamanda ağaçlandırma gönüllüsü ve Tema Vakfı daimi üyesi Hasan Kaymaz, sunumunda aşılamanın önemini ve tekniklerini anlattı.
Aşının temel amacının ağaçların cinsini iyileştirmek ve daha kaliteli meyve elde etmek olduğunu belirten Kaymaz, aşılamanın özellikle meyve ağaçlarının üretiminde çok eski tarihlerden beri uygulanan bir yöntem olduğunu söyledi.
Kaymaz, iyi nitelikli bir ağacın tohumunun veya bir meyvenin çekirdeğinin bazen o bitkinin özelliklerini taşımayabildiğine dikkat çekerek, aşılama veya çelikleme metotlarının ortaya çıktığını ve bu yöntemlerle bitkinin özelliklerinin korunarak devamlılığının sağlandığını dile getirdi.
Aşının ağaç üretiminde kullanılan en sağlıklı ve çabuk sonuç veren teknik olduğunu ifade eden Kaymaz, aşı için öncelikle bir anaç ve bir de damızlık ağaç veya fidan gerektiğini belirtti. Üzerine aşı yapılan ağaç veya fidana “anaç”, kendisinden aşı kalemi alınan ağaca ise “damızlık ağaç” denildiğini açıkladı.
Kaymaz, tohumdan elde edilenlere “Generatif Anaçlar” (çöğür ya da yoz), çelik, daldırma, kök sürgünleri gibi bitki parçalarından oluşanlara ise “Vegetatif Anaçlar” (klon anaçlar) adı verildiğini söyledi.
Generatif anaçların genellikle tohum, tozlanma ve döllenme sonucu oluştuğunu ve kalıtsal yapılarının homojen değil, heterojen nitelikte olduğunu belirten Kaymaz, vegetatif (klon) anaçların ise generatif anaçların aksine dikimin 2. veya 3. yılından itibaren meyve verdiğini ifade etti.
Ağaçların soğuğa ve sıcağa, hastalık ve zararlılara dayanıklılıklarında farklılık oluşabildiğini söyleyen Kaymaz, generatif anaçların kuvvetli kök oluşturdukları için topraktan su ve besin maddesi alımlarının yüksek olduğunu, toprağa tutunumlarının kuvvetli olduğu için dayanıklılıklarının daha iyi olduğuna değindi.
Aşılama teknik ve yöntemlerini kendi çalışma görselleri üzerinden göstererek aktaran Kaymaz, Bayburt’ta binlerce yaban ağacına dokunduğunu, aşılama konusunda öğrenmek isteyenlere yardımcı olacağını da ifade ederek sunumunu tamamladı.
BAYDER Başkanı Fatih Dündar, sunumları için Hasan Kaymaz’a teşekkür ederek günün anısına bir teşekkür belgesi takdim etti.
Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen BAYDER Kültür Sohbetleri, şiir sunumları, İmdat Sancar, Hasan Kanat, Uğur Dündar, Serdar Eslek, Yunus Emre Ayçiçek, Çiğdem Abdukaya, Ayşe Yılmaz’ın sahne performansları ve koro türküleriyle devam etti.