Bayburt Üniversitesi’nden Bosna Hersek’e ‘işbirliği ziyareti’

Bayburt Üniversitesi’nden Bosna Hersek’e ‘işbirliği ziyareti’
Yayınlama: 17.07.2023
A+
A-

Bayburt Portalı – Bayburt Üniversitesi, organik tarım alanındaki uluslararası iş birliği ağlarını Bosna Hersek’le genişletmek istiyor.

Teknoloji Transfer Ofisi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Didem Güleryüz’ün yürütücüsü olduğu ve Avrupa Birliğince desteklenen “Yapay Zekâ” merkezli uluslararası iş birliği projesi kapsamında Kosova’ya gerçekleşen akademik ziyaretlerin üçüncü aşaması olarak, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vecihi Aksakal ile Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Betül Gıdık tarafından Bosna Hersek’teki Bihac Üniversitesi Biyoteknoloji Fakültesine organik tarım odaklı proje ortaklıkları geliştirme amacıyla ziyaret düzenlendi.

Yapay zekâ merkezli dördüncü endüstriyel devrimle birlikte geleneksel yöntem ve tekniklerden yeni üretim yaklaşımına geçişin yaşandığı günümüzde, teknolojiye entegre edilen uzmanlık alanlarında uluslararası iş birlikleri inşa etmeyi hedefleyen Bayburt Üniversitesi, Avrupa Birliği (Erasmus+ KA171) desteğiyle gerçekleşen projenin üçüncü safhasında organik tarım ve biyoteknoloji ağlarını genişletmek üzere Bosna Hersek’le bilim diplomasisi ilişkileri geliştirdi.

10-14 Temmuz tarihlerinde Bihac şehrindeki Bihac Üniversitesi Biyoteknoloji Fakültesine düzenlenen ziyaret kapsamında ilk olarak Rektör Prof. Fadıl İslamović ile bir görüşme gerçekleştiren Prof. Dr. Aksakal ve Dr. Öğr. Üyesi Gıdık, ardından Biyoteknoloji Fakültesi Dekanı Doç. Husein Vilić ve öğretim üyelerinden Doç. Emir Mujić ile görüştü. Verimli geçen görüşmelerde Bayburt Üniversitesinin tanıtımını yapan ve özellikle organik tarım ve hayvancılık konusundaki çalışmalarımızdan ayrıntılı olarak söz eden ziyaret heyeti, ayrıca Bayburt Üniversitesindeki tarımsal faaliyetlerin bilimsel yöntemler ile nasıl desteklendiği ve daha verimli üretim konusundaki Ar-Ge çalışmalarının süreç tasarımı konularında bilgiler aktardı. İki ülkedeki geleneksel ve dijital olarak desteklenmiş organik tarım üretimleri konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunan ziyaret heyeti, gelecekte muhtemel bilimsel iş birlikleri konusunda bazı girişimlerde bulundu. Bihac Üniversitesinin tarım, kimya, biyoloji gibi farklı alanlarda faaliyet yürütülen laboratuvarlarını ve tarımsal üretim faaliyetleri yürüttükleri uygulama alanlarını gezen ziyaret heyeti, Bayburt Üniversitesinin organik ürünlerinden oluşan hediye setini takdim ederek Bihac Üniversitesinin bilimsel yayınlarından oluşan seti hediye aldı.

Ziyaret hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Aksakal, organik tarımın geleceği üzerine verimli bir ziyareti tamamladıklarını ve geniş çaplı proje ortaklıklarının altyapısını kurduklarını belirterek misafirperverliklerinden dolayı Biyoteknoloji Fakültesi dekanı Doç. Husein Vilić ile Öğretim Üyelerinden Doç. Emir Mujić’e teşekkür etti. Sözlerine Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Didem Güleryüz’e teşekkürlerini bildirerek devam eden Prof. Dr. Aksakal, “Dünyanın hızlı dönüşümlerle bambaşka bir tarihsel seyre doğru yönelişini tecrübe ettiğimiz endüstriyel devrim, üretimin her halini teknoloji ile entegrasyona teşvik ediyor ve bir bakıma zorluyor. Bu adaptasyon ve entegrasyon sürecini doğru yönetmek adına belirlenen ulusal ve uluslararası iş birliği vizyonunu hızlıca planlayıp uygulamaya koyan Rektörümüz, Teknoloji Transfer Ofisimiz ve akademi kadromuz, teşekkürü ve takdiri hak ediyor. Çünkü artık daha fazla nüfusa, kaliteden ödün vermeden üretim yapmak için organik tarımın önemi her geçen gün artıyor ve geleneksel yöntemleri yeni teknolojik bilgilerle sentezleyen bir üretim yaklaşımı yükseliyor. Bu yaklaşımı benimsemek ve dünyanın farklı yerlerindeki üretim ekolojilerini yerinde gözlemlemek adına kıymetli bir fırsat olan proje sayesinde Bosna Hersek’teki bilgi donanımını idrak ettik. Bölgesel uyarlama ve teknoloji aktarımı yoluyla ikili iş birliklerinden katma değer sağlamayı planladık. İnşallah hayırlı gelişmeleri önümüzdeki dönemlerde paylaşmak da nasip olacaktır.” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.