Bayburt’ta ‘Şehit Kadınlar’ anıldı

Bayburt’ta ‘Şehit Kadınlar’ anıldı
Yayınlama: 21.02.2020
A+
A-

Bayburt’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yıl dönümü etkinlikleri tüm hızıyla sürüyor.

Etkinlikler kapsamında Yukarı Kırzı Köyü’nde bulunan Şehit Kadınlar İffet Anıtı Ziyaret edildi.  1916-1918 yılları arasında Bayburt’ta gerçekleşen Ermeni mezalimi sırasında Yukarı Kırzı Köyü’nde namuslarını korumak adına çocuklarıyla birlikte su kuyularına atlayarak şehadet şerbetini içen kadınlar anısına yaptırılan anıtın bulunduğu Yukarı Kırzı Köyü’nde Bayburt Belediyesi ve Aydıntepe Kaymakamlığı tarafından anma programı düzenlendi.

Törene Bayburt Valisi Cüneyt Epcim,  Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Garnizon Komutanı Hv. Svn Albay Yusuf Diker, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun,  İl Emniyet Müdürü Ayhan Bodur,  İl Jandarma Komutanı J. Alb. Halil Murat Bilgiç, Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın, Aydıntepe Belediye Başkanı Haşim Şentürk, Arpalı Belediye Başkanı Abdurrahman Polattimur, Belediye Eski Başkanı Mete Memiş,  kamu kurumlarının amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci burada yapığı konuşmada “Bugün burada bir destanın yazıldığı yerin önündeyiz. Ama size kısaca birkaç cümle ile başka konuları da izah etmek istiyorum. Aydıntepe Ovası 31 Temmuz 1829’da Rusların Bayburt’u ele geçirme gayretleri ile beraber bu ovada büyük bir mücadele verilmiş Bayburt halkı ile Karadeniz’den gelen milislerin gayretiyle burada bir destan yazılmış. Burada Rusların önemli bir generali öldürülmüş ve Ruslar ilk defa geri çekilmek zorunda kalmışlar. 8 Ağustos 1829’da güçlü bir konumda tekrar geri dönmüşler ve maalesef Bayburt işgal edilmiş” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Bayburt’taki işgal yıllarından da bahseden Başkan Pekmezci, “Aradan yıllar geçmiş ve 16 Temmuz 1916’da Bayburt’un işgal dönemi başlıyor.  Ekim 1917’de Ruslar Bolşevik İhitilali ile Bayburt’tan, topraklarımızdan çekilirken silahlarını yıllarca birlikte yaşadığımız ve dost bildiğimiz Ermenilere teslim etmişler. Asıl çile ve ızdırap ondan sonra başlamış. Yukarı Kırzı’da bunun bir örneği var.  Burada genç kızlarımız, kadınlarımız namuslarının bir başkasının eline geçmemesi için kendilerini kuyulara atarak hayatlarına son vermişler.  Yıllar önce burada 20 Şubat’ta kurtuluş bayramı yapılırdı.  Yukarı Kırzı’da başlardı sonra 21 Şubat’ta Bayburt’ta devam ederdi. Aradan yıllar geçti şu anda o bayramı yapamıyoruz ama bugün burada bir bayram coşkusuyla tekrar bunu yerine getiriyoruz. Burada bir müze yapıldı emeği geçenleri yürekten kutluyoruz. İnşallah gelecek kuşaklarımıza burada yaşanan o faciayı anlatma adına önemli bir durak olur ve bizde gelecek kuşaklarımıza bunları anlatırız” diye konuştu.

Vali Cüneyt Epcim ise Şehit Kadınlar İffet Anıtı’nın yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Bölgede yaşanan katliamlara karşı Yukarı Kırzılı kadınların kahramanlıklarının anıt yanında inşa edilen müze yardımıyla gelecek nesillere aktarılacağını dile getiren Vali Epcim, bu eşsiz ve acı olayın unutulmayacağını kaydetti.

 

Yukarı Kırzı’da yaşananların bilinmesi adına gayretle çalışmaya devam edeceklerini aktaran Kaymakam Mustafa Akın da kendilerine bırakılan emanete sahip çıkacaklarını söyledi. Bölgede yaşanan katliamların tüm dünyaya duyurulması noktasında bir seferberlik halinde olacaklarına vurgu yapan Kaymakam Akın, konu hakkında ilgililerden destek talep etti.

Konuşmaların ardından namusunu korumak için kendilerini su kuyularına atarak şehadet şerbetini içen Yukarı Kırzılı şehit kadınların isimleri okunup temsili yoklama alındı. Daha sonra Vali Epcim, Başkan Pekmezci, Garnizon Komutanı Diker ve beraberindekiler anıt mezarlara karanfil bırakarak dua ettiler.

Anma töreni Şehit Kadınlar İffet Anıtı bitişiğinde inşa edilen müzenin açılışıyla sona erdi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.