“Kağıt Kabir” filminin galası yapıldı

Hocalı Soykırımının 25. yıl dönümüne ithafen İLESAM tarafından hayata geçirilen “Kağıt Kabir” filminin galası yapıldı.

“Kağıt Kabir” filminin galası yapıldı
Yayınlama: 02.03.2017 - 07:45
A+
A-

Hocalı Katliamı’nın 25. yılına özel olarak İLESAM’ın desteği ile Azerbaycan’ın Quba ilinde çekilen Kâğıt Kabir filminin gösterimleri 17 Şubat 2017 tarihinde hem Bakü Devlet Üniversitesi Salonu’nda hem de Nizami Sinema Salonu’nda gerçekleştirilmişti.

İLESAM olarak çekimine destek olunan Hocalı Soykırımı’nı anlatan “Kâğıt Kabir” filmi setini İLESAM Azerbaycan Temsilcisi Xeyal Rzazade ile beraber Quba’da ziyaret eden Mehmet Nuri Parmaksız çekimi zor koşullarda sürdürülen filmin yönetmeni ve oyuncuları ile bir gece geçirdiğini, tüm dünyayı kandırmaya çalışan Ermenilerin ‘Türkler bize 1.Dünya Savaşı’nda soykırım uyguladı’ yalanına karşı; Türklerin değil kendilerinin 1992 yılında Hocalı’da yaptıkları soykırımı gözler önüne seren/belgeleyen Kâğıt Kabir isimli filmle İLESAM olarak cevabın verildiğini söylemişti.

Kâğıt Kabir (Kağız Qebir)  filminin Türkiye’deki galası 25 Şubat 2017 tarihinde, saat 14.00’de Milli Kütüphane Salonu’nda (Ankara) yapıldı.

Programın sunuculuğunu Hakan Yılmaz üstlendi.

Saygı duruşuyla başlayan program Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.
İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız yaptığı konuşmada “1992 yılında Hocalı’da bir katliam yapıldı. Yıl 2017. Bütün belgeler ortadayken Hocalı’da katledilen Azerbaycanlı kardeşlerimizin dramına bütün dünyanın kör ve sağırmış gibi davranmasına belki duyarlar, belki görürler düşüncesiyle bu filmle cevap verdik. Hocalı’da 613 kişi katledildi. 150 kayıp insan var. Filmde de göreceksiniz donarak ölenler, yakılanlar, tecavüze uğrayanlar, işkence görenler var. Biz, onlara yüz yıl önce soykırım yapmamışken yalan söyleyerek yayınlar yapıyor, tasarılar geçiriyorlar.  Bu noktada İLESAM ve Türkiye olarak ne yapabiliriz, diye düşündük. Kâğıt Kabir,  belgesel ve sanatsal yönü ağırlıklı bir film. Birazdan hep birlikte izleyeceğiz. Bu tarihi ana tanıklık ettiğiniz için hepinize teşekkür ederim.” dedi.

Filmin prodüksiyon ve baş danışmanlığını yapan İLESAM Azerbaycan Temsilcisi Xeyal Rzazade duygu ve düşüncelerini “Hocalı’da yaşananlar beşeriyetin en büyük facialarından biridir. Tarihte kara bir lekedir. Benden farklı olarak Hocalı’da yaşayan 25 çocuk vardı. Anne babaları gözlerinin önünde katledildi. Çocuğu donarak ölen anneler var. Ermeni esaretinde 8 gün boyunca kalan bir bayanın yazdığı kitap var. Nesillerinden bir kişi bile sağ kalmayan aileler var. 150 kişi kayıp, haber yok. Bu film, o 150 kişinin nasıl öldüğünü, nasıl yandığını anlatıyor. Bu tarihe bir iz düşüm. Bu acıya gösterilen saygı. Film, Azerbaycan’ın Quba eyaletinde çok ağır hava koşullarında çekildi. Biz de o anları yaşadık. Farkımız o ki onlar artık yaşamıyor, siz sağsınız.” cümleleriyle ifade ederek İLESAM’a teşekkürlerini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu “21.yüzyılda bir jenosittin filmini seyredeceğiz hep birlikte. Bu haykırışın burada kalmamasını, dünyanın gündemine taşınmasını diliyorum. Buradan bütün Türk dünyasına sesleniyorum. Bu özelde bütün Türk dünyasının genelde Türkistan ve dünyadaki iyi insanların görevidir. Sadece Bakü’nün, Ankara’nın değildir. Tanrı Dağı’ndan inen çocukların ruhunda çocukları, yaşlıları öldürme, kadınlara tecavüz yoktur. Savaşların bile bir ahlakı vardır. Orada bilfiil olanlardan sadece bir kesit sunuyor bu film bizlere. Hocalı soykırımının TBMM tarafından bütün dünyaya duyurulmasını diliyorum.” diyerek Bahtiyar Vahapzade’nin ‘Azerbaycan-Türkiye’ isimli şiirinden bir dörtlüğü seslendirdi.

Senaryosu ve yönetmenliği Elçin Arifoğlu tarafından yapılan filmin kameramanı Cengiz Qedimov. Başrol Anar Aliyev ve Leyla Babayeva arasında paylaşılmış. Prodüksiyon ve baş danışmanlığı ise İLESAM Azerbaycan Temsilsisi Xeyal Rıza. Film yetmiş yedi dakika.

Filmde 25 yıl önce, 1992 yılında, 25-26 Şubat tarihlerinde Hocalı’da cereyan eden soykırımda yaşanan faciada sıradan ailelerin, masum insanların, kadınların, bebeklerin, çocukların yaşadıkları anlardan kesitler anlatılmaktadır. Olaylar, o gece Hocalı’da çekilmiş videodan kareler ve bu çekimi gerçekleştiren Amerikalı bir gazeteci etrafında vukuu bulmaktadır.

Kâğıt Kabir filminin kısa tanıtımında; Hocalı soykırımını konu alan bir film çekilmesindeki amaç, Hocalı faciası hakkında bir film çekmek değil, izleyiciye o faciayı yaşatıp, hissettirecek bir film yapmaktı, denilmektedir.

‘Hocalı soykırımı temasını bir film olarak işlemek fikri aklınıza nereden geldi?” sorusuna Mehmet Nuri Parmaksız’ın cevabı “Hocalı’da yaşananlar 1992’den beri gönlümüzde iyileşmeyen ve her 25 Şubat’ta tekrar tekrar kanayan bir yaradır. Geçmişten beri Ermenilerin bizimle ilgili yalanlarına cevap vermek istemiştik. Allah bunu, İLESAM’a bu filmle nasip etti.” oldu.

Özel konukların davet edildiği 500 kişilik bir topluluk filmi izleme şansına sahip olurken başrol oyuncuları Anar Aliyev ve Leyla Babayeva da davetliler arasındaydı.

Film gösteriminden sonra İLESAM Genel Başkan Yardımcısı İlter Yeşilay tarafından İLESAM Azerbaycan Temsilcisi Xeyal Rzazade’ye,

İLESAM Yönetim Kurulu üyelerinden Durak Turan Düz tarafından başrol oyuncularından Anar Aliyev’e,

İLESAM Yönetim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Nurullah Çetin tarafından ise Leyla Babayeva’ya,

birer teşekkür belgesi takdim edildi.

Ayrıca İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız tarafından;

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu’ya,

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’a,

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’a (yerine Müzeler Müdürü Serhat Çam aldı.)

“Türk Dünyasına Hizmet Ödülü” olarak birer plaket takdim edildi.

Ödül töreninin ardından sonra sona eren program, kokteyl ile devam etti.

Kâğıt Kabir, seyircilerin yüreklerinde acı bir tat bırakırken yenilikçi çizgisiyle dünya izleyicisinin de dikkatini çekmeyi başaracaktır.

Filmin ikinci gösterimi 26 Şubat 2017 tarihinde Etimesgut Belediyesi Korkut Ata Salonu’nda yapıldı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.