Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Bayburt Bilim, Eğitim ve Kültür Derneği’nin (BEKDER) 8. Onur Ödülleri, törenle sahiplerini buldu.
Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreni coşku ve sevincin yanı sıra duygulu anlara sahne oldu. Bayburt’a yaptıkları hizmetlerden dolayı gecede Eski İçişleri Bakanı ve Bayburt Milletvekili Doç. Dr. Ülkü Gökalp Güney, mahalli sanatçı merhum Fehim Sayıner, Tıp Doktoru Prof. Dr. Necip Alp ve Profesyonel Boks Hakemi Yaşar Çınar‘a Onur Ödülü verildi. Gecede ayrıca Kenan Yavuz Kültür Evi tarafından hazırlanan ve Vali Pehlivan’ın da bir bölümünde “Giderim Yolum Dağdır” türküsünü seslendirildiği Bayburt İçin Çal projesinin son ürünü Çoruh Türkü Söyler Bayburt’a isimli klibin gösterimi de yapıldı.

Emir, kıymet bilmeyen toplumların kıymet yetiştiremeyeceklerine vurgu yaparak, “Kıymet yetiştiremeyen toplulukların da hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Bunun için ben şimdi karşımda duran çok değerli onur ödülleri sahiplerine diyorum ki; iyi ki varsınız, iyi ki bizimlesiniz.” dedi.
Emir, geceye katılanlara teşekkür ederek organizasyonun düzenlenmesinde katkı ve emeklerini esirgemeyen başta Vali Pehlivan olmak üzere dernek üyeleri ve davetlilere müteşekkir olduğunu bildirdi.
BEKDER Onur Kurulu Başkanı Kenan Yavuz ise BEKDER tarafından düzenlenen Onur Ödülleri Töreni’nin ahde vefa duygusunun güzel bir örneği olduğunu kaydetti. Gelecek yıllarda da Bayburt özelinden başlayarak ülke genelinde ‘Karınca kararınca’ iz bırakan isimleri ödüllendirmeye devam edeceklerini bildiren Yavuz, “Bir de güzel bir klip serisi yaptık. Bu seri ile amacımız Bayburt’un güzelliklerini göstermek ve kaybolmaya yüz tutan bir takım geleneklerini de hatırlatarak yaşatmak. Bu yıl biliyorsunuz çok güzel bir gelişme oldu. Dede Korkut UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dâhil edildi. Birçok ülkede ve şehirde sahiplenilmeye çalışılsa da Dede Korkun’un en çok yakıştığı toprak Türk İslam geleneğinin filizlendiği en önemli topraklar olan Bayburt’tur. Birçok tarihçi de Dede Korkut ile Bayburt’u bütünleştirerek konuşur. Türk İslam kimliğinin Anadolu’da filizlenmesinde çok önemli bir gelenek. İnşallah önümüzdeki dönemde gerek Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız ile Dede Korkut adına çok önemli kültürel faaliyetler yapılacağına inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Böylesi anlamlı ve güzel bir gecede bir arada olmaktan onur ve mutluluk duyduğunu kaydeden Vali Pehlivan da, “Muharrem beyin bu gözyaşlarını ben hem hüzün hem de mutluluk gözyaşları olarak görüyorum. Hangi işle iştigal ederseniz edin en büyük miras geride güzel hatıralar ve eserler bırakmak olsa gerek. Ne mutlu ki Fehim Amca da bunu başarmış ve başta evlatları olmak üzere şu anda hepimizi duygulandırıyor. Bu gecelerin organize edilmesinin böyle anlamlı yansımaları var. İyi ki bu geceyi düzenlediniz. BEKDER Yönetim Kurulu’na, dernek üyelerine, Dernek Başkanımız Mete Emir’e, Onur Kurulu Başkanı Kenan Yavuz’a bu anlamda ortaya koymuş oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Bayburt gibi kadim bir şehirde bu tür vefa örneği faaliyetler ilimize gerçekten yakışıyor. Onur ödülü aslında ‘Nasıl bilirdiniz?’ sorusunun öncelikle yaşarken cevabının verilmesi anlamına geliyor. Ama şimdi yaşadığımız gibi terki diyar ettikten sonra da geride kalan hoş sedaların dilden dile ve gönülden gönüle aktarılmasına da vesile oluyor.” şeklinde konuştu.
BEKDER ile Kenan Yavuz Kültür Evi tarafından hazırlanan Çoruh Türkü Söyler Bayburt’a projesinin tamamlanmış halini kendisinin de ilk defa izlediğini belirten Vali Pehlivan, “Şehrimize ait bir türküyü hep birlikte söylemeye çalıştık. Projenin içinde yer almaktan dolayı mutlu oldum. Türkülerimiz Anadolu’da köklü geleneklerimizin yaşandığı ve yansıtıldığı çok önemli eserlerdir. Türkülere de vefa göstermek lazım. Böyle bir çalışmayı hayata geçirdikleri için BEKDER ve Kenan Yavuz Bey’e bir kez daha teşekkür ediyorum. Böyle bir teklifi bana getirdiklerinde nihayetinde sanatçı değiliz ama elimizden geleni yaparız demiştim. Bizimkisi çorbada tuz misali. Projede yer alan herkesin katkısıyla güzel bir sonuç ortaya çıktı. Emeği geçenleri kutluyorum. Kadim şehir Bayburt’da idarecilik yapan birisi olarak böyle güzel bir projede kızımla birlikte yer almak da benim için ayrı bir mutluluk payesi ve gelecekte hep iyilikle yad edeceğim anılar içinde Bayburt’u ve siz saygıdeğer Bayburtluları bize hatırlatacak hoş bir hatıra oldu.
Bu vesileyle bütün onur ödülü sahiplerini bir kez daha tebrik ediyorum.” dedi.
Gecede ödül alan Tıp Doktoru Prof. Dr. Necip Alp, Eski İçişleri Bakanı ve Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Ülkü Güney ile Profesyonel Boks Hakemi Yaşar Çınar’a ödülleri Garnizon Komutanı Tank Albay Davut Balibaşa, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki ve BEKDER Onur Kurulu Başkanı Kenan Yavuz tarafından takdim edildi.
Programda ayrıca vermiş olduğu desteklerden dolayı Vali Pehlivan’a Kenan Yavuz tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

BEKDER 8. Onur Ödülleri Töreni’ne Vali Ali Hamza Pehlivan ile eşi Hanımefendi Yıldız Pehlivan, Garnizon Komutanı Tank Albay Davut Balibaşa, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, Adalet Komisyonu Başkanı Menderes Akar, Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, İl Emniyet Müdürü Sezayi Er, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Seyhan, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.